wtorek, 11 maja 2010

Pointy


Jak chciałaś/łeś się dowiedzieć coś o pointach to dobrze trafiłaś/eś
Pointy (fr. pointe – szpic) – twarde baletki, używane w balecie, przeznaczone do tańca klasycznego lub ostatnio używane w tańcu współczesnym (wszystko zależy od choreografa). Tancerki tańcząc stoją na samych czubkach palców, czyli wchodzą na pointy. Artystka wchodząca na pointy ma stwarzać wrażenie lekkości i unoszenia się w powietrzu.
Pointy wytwarza się sklejając wiele warstw różnej grubości kartonu i materiału, czubki point robi się także z gipsu, wierzch baletki pokrywa najczęściej satyna. Mają skórzane podeszwy, z ich przodu znajduje się krótki ściągacz i – chociaż nie zawsze – para troczek (wstążek), które zawiązuje się dla zabezpieczenia kostki lub gumka (istnieją różne metody ich przyszywania) podtrzymująca pointę. Aby móc używać pointy trzeba je 'rozrobić'.
Ich pojawienie się było związane z rozwojem baletu włoskiego, połączonego z reformą kostiumu baletowego na przełomie XVIII wiek i XIX wieku. Pierwsze na pointach stanęły słynne tancerki Taglioni i Istomina. Na początku pointy były bez troczków, bez gumek, co powodowało częste kontuzje kostek. Pointy często się łamały i były nietrwałe. Niektóre tancerki nie miały paznokci u stóp. Rozwój nastąpił później. Dziś pointy nie powodują takich uszkodzeń. Są wytrzymalsze, ale żeby móc ich używać, trzeba mieć wyćwiczoną i mocną stopę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz